Tiszta levegő

Mennyire vagy tudatában, hogy miben élsz? Hogyan jutunk élvezhető, gyógyító friss levegőhöz? A Te életed a Te felelősséged. Tegyél érte még ma! Ne titkold a tudásod másoktól, de ne félj kérdezni sem. Ez a blog NEKED szól. Azért van, hogy tovább élvezhesd az életed, ha lehet egészségesen.

Utolsó kommentek

  • thalassa25: Kérem, hogy amennyiben Ön dohányzik, vagy dohányzott valaha, de már sikerült leszoknia, az alábbi ... (2010.01.12. 20:47) Pár szó a dohányzásról...
  • Andikkka: Ha valaki szeretne olyan levegőszűrőt - Nikken, Air Wellness Power 5 Pro - amely Hepa szűrővel szű... (2009.12.10. 16:16) Ottthon... VI. rész ionok
  • Doomain: Az őskorban pedig állítólag még magasabb volt a levegő oxigéntartalma, olyan 50-60%. Ezt borostyán... (2009.05.13. 14:27) Otthon... I. rész a "légkör"
  • MonaVieTom: Szia! Nagyon érdekes amit mondtál! Én is olvastam az ionokról, és akkor találtam egy légtisztítót... (2008.12.06. 07:57) Ottthon... VI. rész ionok
  • Fenyvesi Tamás: A dohányzó és nem dohányzók védelmében van egy nagyszerü találmány, amit megnézhettek a következő ... (2008.10.17. 19:59) Pár szó a dohányzásról...
  • Utolsó 20

Otthon... III. páratartalom

2007.10.01. 12:52 Balogh Árpád

Aki panelban lakik, de az is, akinél központi radiátoros, vagy gázkonvektoros fűtés van a saját bőrén tapasztalja a páratartalom változását. A fűtési idény kezdete a lakás páratartalmának csökkenésével jár együtt. Kiszárad a bőrünk és éjszakánként a torkunk és az orrunk sem marad nedvesen. Utána nézett-e már valaki annak, hogy ez milyen egyéb gondot okoz és, hogy ez ellen mit lehet tenni?

Az egésszégünket nagyban befolyásolja, hogy milyen páratartalmú lakásban élünk. A modern építőanyagok és technológiák megjelenésével egyre jobban kizárjuk a külvilágot, egyre hermetikusabban lezárjuk lakásunkat. Ez egyrészt jó, mert kevesebb energiával tudunk fűteni, másrészt rossz, mert nem pótlódik, cserélődik természetes úton a benti levegő. Alacsony páratartalmú lakásban (50%) előszeretettel megjelenik, és igen jól érzi magát az influenza vírus. Magas páratartalmú lakásban (70-80 %) viszont a penészgombák és a poratkák szaporodnak el. Ugye egyik sem igazán jó? Van egy jó hírem és van egy rossz.

A jó hír: tudjuk szabályozni a levegő páratartalmát. Párásító berendezésekkel (hideg, meleg párásítók, gázkonvektorra akasztott párologtató tartály), ha nem is tudományosan, de saját közérzetünknek megfelelően tudunk tenni valamit a páratartalom növelésében. Így legalább csökkenteni tudjuk a vírusok egy részének jelenlétét a lakásunkban. Megfelelő mennyiségű szobanövény is jótékony hatású lehet. Amikor magas a páratartalom, akkor meg különösen jól jön a fűtés, hiszen csökkenteni kell a páratartalmat (ne penészedjenek a falak). Nyáron a klíma bekapcsolásával tudjuk csökkenteni a páratartalmat, mert működése során vizet von el a környezetből.

A rossz hír a házi poratkára vonatkozik. Hiába csökkentjük a légtér páratartalmát, mert leggyakoribb előfordulási helyük egyike az ágyunk. Amikor alszunk tuti, hogy párnánkat és egyéb ágyneműnket 20 C° fölé melegítjük és hozzá a kilélegzett pára bőségesen elegendő a szaporodásukhoz. Itt az ágyban a legjobb kütyü sem véd meg minket az atkáktól. Halmozottan hátrányos helyzetben vannak azok, akiket sikerült meggyőzni arról, hogy a bárányok szőre, a gyapjú milyen "egészséges" ágynemű. Egy kis logika: a poratka természetes anyagokkal (elhalt bőr, szőr, stb.) táplálkozik. A gyapjútakaró azvajonmi? Allergiásoknak üzenem: eszükbe ne jusson gyapjútakarót és ehhez hasonló csodát venni az éjszakai pihenéshez. (Természetesen mindeki azt csinál amit akar. Én szóltam...) Az egyetlen megoldás: legalább hetente le kell cserélni az ágyneműt és 90 C°-on kimosni.

Természetesen már lehet kapni olyan berendezést, amivel tudjuk szabályozni a levegő páratartalmát. A neten biztosan találunk rá megoldást. A kérdés, hogy a pénztárcánk hogyan fogja elviselni.

A következő témánk a lakásunk légszennyezettsége lesz.

1 komment

Címkék: vélemény egészség életmód allergia párásítás

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztalevego.blog.hu/api/trackback/id/tr98182311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexus600 · http://www.tanulsag.blog.hu 2007.10.05. 05:54:28

Legalább tudom, hogy sosem alszom egyedül !!!
süti beállítások módosítása