Tiszta levegő

Mennyire vagy tudatában, hogy miben élsz? Hogyan jutunk élvezhető, gyógyító friss levegőhöz? A Te életed a Te felelősséged. Tegyél érte még ma! Ne titkold a tudásod másoktól, de ne félj kérdezni sem. Ez a blog NEKED szól. Azért van, hogy tovább élvezhesd az életed, ha lehet egészségesen.

Utolsó kommentek

  • thalassa25: Kérem, hogy amennyiben Ön dohányzik, vagy dohányzott valaha, de már sikerült leszoknia, az alábbi ... (2010.01.12. 20:47) Pár szó a dohányzásról...
  • Andikkka: Ha valaki szeretne olyan levegőszűrőt - Nikken, Air Wellness Power 5 Pro - amely Hepa szűrővel szű... (2009.12.10. 16:16) Ottthon... VI. rész ionok
  • Doomain: Az őskorban pedig állítólag még magasabb volt a levegő oxigéntartalma, olyan 50-60%. Ezt borostyán... (2009.05.13. 14:27) Otthon... I. rész a "légkör"
  • MonaVieTom: Szia! Nagyon érdekes amit mondtál! Én is olvastam az ionokról, és akkor találtam egy légtisztítót... (2008.12.06. 07:57) Ottthon... VI. rész ionok
  • Fenyvesi Tamás: A dohányzó és nem dohányzók védelmében van egy nagyszerü találmány, amit megnézhettek a következő ... (2008.10.17. 19:59) Pár szó a dohányzásról...
  • Utolsó 20

Párásítás 1. rész: Mivel párásíthatunk?

2007.10.04. 22:38 Balogh Árpád

Otthonunk klímájával akkor lehetünk maradéktalanul elégedettek, ha a hőmérséklet, és levegőtisztaság mellett a lakásunk páratartalmát is mérni, illetve szabályozni tudjuk. Sem a túl sok, sem pedig a túl kevés páratartalom nem egészséges. Bútoraink és berendezési tárgyink esetleges idő előtti tönkremenetele mellett, egészségügyi problémákat, és a komfortérzet csökkenését is eredményezheti.

Testünk hőegyensúlya a lakásban akkor a legkedvezőbb, ha a helyiség levegőjének hőmérséklete, mozgási sebessége, a határoló falak hőmérséklete és a páratartalom optimális. Míg az első három feltételt lakásunk hőszigetelése, fűtőkészülékeink biztosítják, a megfelelő páratartalomról mindig külön kell gondoskodnunk.

Tapasztaljuk, hogy télen, a fűtött szobában igen száraz a levegő. A hőmérséklet és a páratartalom optimális értéken tartásával lényegében fűtési energiát is megtakaríthatunk. Ha például 21 C° hőmérsékletű szobánkban fázunk, mielőtt a fűtőtest szabályzóját feljebb tekerjük, próbáljuk a páratartalmat növelni, hőérzetünk biztosan javulni fog. Az ideális páratartalom 50 % körül van.

KÉSZÜLÉKEK

Melegpárásító

A melegpárásítás során először a vizet fel kell melegíteni az elpárologtatáshoz. Ez a két elektróda között történik úgy, hogy az elektromos áram az egyik elektródából a másikba megy át. Az elektródák között a víz közvetíti az elektromosságot. A víz felmelegszik, párává alakul és az erre a célra kialakított lyukon távozik a készülékből. Ha a vízben magas az ásványi anyagok aránya, az elektromos cirkuláció gyorsabb lesz, így a párásítás is erőteljesebb. A kifújó nyílás előtti kis tartályba akár illóolaj is tölthető aromaterápia használatához. A cserélhető fúvókákra rakódott vízkő pedig 20%-os ételecettel egyszerűen eltávolítható.
Előnyök: hosszú élettartam, aromaterápia használata, nagy teljesítmény, nincs mozgó alkatrész
Hátrányok: magas áramfogyasztás (300-500W), páraszint nem szabályozható

Ultrahangos párásító

Kétségtelenül a legújabb technológiát alkalmazzák, ugyanis az ultrahangos vízporlasztás elvén működnek és mikroszkopikus méretű vízcseppek milliárdjait képesek a levegő juttatni. A ultrahangos párásítás magas frekvencián történik és gyors rezgéssel átalakítja a vizet apró vízcseppeké, melyek a levegőben párolognak el. A készülékben lévő kvarc tányér másodpercenként 1,6 millió rezgéssel működik. Ezen készülékek páraerősség és páratartalom szabályzóval is rendelkezhetnek, valamint a beépített vízlágyító patronnak köszönhetően akár csapvízzel is üzemeltethetők.
Előnyök: baktérium mentes víztartály, hangtalan működés, csapvíz használata
Hátrányok: viszonylag drága, vízlágyító patronok használata csapvíz esetén

Ventillátoros (Evaporator) párásítás

Ezen készülékek működése a legegyszerűbb, nevezik őket "evaporator" (jelentése angolul: elpárologtató) párásítóknak is.
A helyiség levegőjét ugyanis nedves szivacsos szűrőn át egy ventilátor szívja keresztül, majd egy a készülék tetején erre a célra kialakított nyíláson fújja vissza a légtérbe. A nedves szivacsos szűrőn áthaladt levegő páratartalma megnő, így párásítva a helyiséget. Az ilyen típusú készülékeken semmilyen elektromos vagy mechanikus páraszint szabályzó nincs, ugyanis önszabályzó elven működnek, azaz ahogy növekszik a páratartalom a levegőben, úgy egyre nedvesebb levegő jut át a szűrőkön így egyre kevesebb víz is tud elpárologni.
Egyes modelleken már speciális tartozékként az illóolaj adagoló kapszula is megtalálható, így az aromaterápia előnyeit akár otthon is élvezhetjük.
Előnyök: halk működés, gazdaságos üzemeletetés, egyszerű szerkezet
Hátrányok: a víz algásodása megfelelő szer használata nélkül, cserélendő szűrőbetét

Légmosók

Ez a típusok azon felül, hogy párásítják a helyiség levegőjét képesek megszűrni azt a legkisebb szennyeződésektől is (por, virágpor, különféle szagok).
Működési elvük szerint a már ismertetett evaporator párásítók családjába tartoznak, viszont itt a légnedvesítést a szivacsszűrő helyett különleges forgó nedvesítő tárcsák végzik. Itt is igaz, hogy a készülékekben semmilyen elektromos vagy mechanikus páraszint szabályzó nincs, ugyanis önszabályzó elven működnek.
A hatékonyabb tisztítás érdekében azonban felszerelték őket egy un elő-ionizátorral, melyek a beszívott levegőt elektrosztatikusan feltöltik így a porszemek könnyebben tapadnak fel a nedvesítő tárcsákra.
Előnyök: egyszerre tisztít és párásít, önszabályzó technológia, nincs cserélendő szűrőbetét
Hátrányok: viszonylag drága, vízkövesedés

Páratartalom szabályzók

Amennyiben a párásító berendezésünkbe nincs beépítve higrosztát (páratartalom szabályzó), úgy van mód ezen berendezések külső csatlakoztatására. A legújabb típusok már digitális kijelzővel ellátottak, amit ha a készülék és az elektromos hálózat közé helyezünk, szabályozhatóvá válik a szoba levegőjének páratartalma.

Szólj hozzá!

Címkék: párásítás

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztalevego.blog.hu/api/trackback/id/tr46186446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása