Tiszta levegő

Mennyire vagy tudatában, hogy miben élsz? Hogyan jutunk élvezhető, gyógyító friss levegőhöz? A Te életed a Te felelősséged. Tegyél érte még ma! Ne titkold a tudásod másoktól, de ne félj kérdezni sem. Ez a blog NEKED szól. Azért van, hogy tovább élvezhesd az életed, ha lehet egészségesen.

Utolsó kommentek

  • thalassa25: Kérem, hogy amennyiben Ön dohányzik, vagy dohányzott valaha, de már sikerült leszoknia, az alábbi ... (2010.01.12. 20:47) Pár szó a dohányzásról...
  • Andikkka: Ha valaki szeretne olyan levegőszűrőt - Nikken, Air Wellness Power 5 Pro - amely Hepa szűrővel szű... (2009.12.10. 16:16) Ottthon... VI. rész ionok
  • Doomain: Az őskorban pedig állítólag még magasabb volt a levegő oxigéntartalma, olyan 50-60%. Ezt borostyán... (2009.05.13. 14:27) Otthon... I. rész a "légkör"
  • MonaVieTom: Szia! Nagyon érdekes amit mondtál! Én is olvastam az ionokról, és akkor találtam egy légtisztítót... (2008.12.06. 07:57) Ottthon... VI. rész ionok
  • Fenyvesi Tamás: A dohányzó és nem dohányzók védelmében van egy nagyszerü találmány, amit megnézhettek a következő ... (2008.10.17. 19:59) Pár szó a dohányzásról...
  • Utolsó 20

Tiszta levegő? Hol?

2007.09.26. 15:01 Balogh Árpád

Egész nap azon törtem a fejem, hogy mit is tudunk tenni annak érdekében, hogy csökkentsük annak a 11.000 liter levegőnek a káros hatását, amit napról napra belélegzünk.

Általában a napunk azzal kezdődik, hogy felébredünk, tehát nagy valószínűséggel az otthonunkban vagyunk. Később elindulunk, majd megérkezünk a munkahelyünkre. A munkaidő letelte után pedig haza indulunk, vagy még elintézzük valami dolgunkat. Este ismét otthon vagyunk reggelig és regenerálódunk a következő napra. Most eltekintek attól, hogy esetleg elmegyünk szórakozni valahová. Ezt besorolom az egyéb nem otthon töltött időbe.

Nagyon leegyszerűsítve tehát négy helyszínen töltjük napjaink jó részét:

  1. otthon
  2. úton
  3. munkahelyen
  4. egyéb helyen

Most nézzük meg, hogy egyes helyszíneken mekkora befolyásolási lehetőségeink vannak:

Kezdjük a végéről:

4. Egyéb hely: Itt mindössze megválogathatjuk, hogy milyen helyre megyünk be, de természetesen csak akkor, ha van választási lehetőségünk. Például, nem mindegy, hogy egy jó levegőjű konditeremben izzadjuk ki magunkat, vagy egy szellőzetlen alagsori helyiségben emelgetjük a súlyzót. Sajnos hivatalos ügyeink intézésénél nem tudunk válogatni, hogy a kerületben melyik hivatalba, bankba, stb. megyünk be. Megítélésem szerint ezen a területen nem sok befolyásolási lehetőségünk van.

3. Munkahely: Talán a legszerencsésebbek azok, akik nincsenek a négy fal közzé szorítva. Ha mégis, akkor azok járnak jobban, akiknél van valamilyen légkezelő berendezés, vagy jól szellőztethető helyiségben dolgozhatnak. Szerintem elenyésző azoknak a száma, akik ténylegesen tiszta levegőben lehetnek munkájuk során. Itt hagy tegyek egy kis kitérőt: Óriási felelőssége van a munkáltatónak abban, hogy milyen munkakörnyezetet teremt a munkatársainak. Biztosan van, de én nem tudok konkrétan mondani egyetlen munkáltatót sem, aki venné a fáradtságot és végiggondolná, hogy mennyivel kevesebb betegállományban töltött idő lenne, ha odafigyelne arra, hogy miben dolgoztatja az embereit. Tudom: mostanában mindenki örüljön, hogy egyáltalán van munkája és ne akarjon olyan luxust, hogy tisztított levegőjű helyiségben dolgozhat. A klímatizálás egy fok előrelépést jelenthet, de ez is csak az év egy viszonylag kicsi időszakában egyetlen problémára jelent megoldást. Szerintem bőségesen megtérülne a beruházás ára - főleg egy termelő tevékenységet végző cégnél, ha nem lenne allergiás tünetekkel küszködő, fejfájásra, aluszékonyságra panaszkodó munkatárs. Nem azzal lennének elfoglalva az emberek, hogy szellőztessünk-e vagy sem és nem küszködnének figyelemzavarral sem. Visszatérve az eredeti témához, nagyon kicsi itt is a befolyásolási lehetőségünk. Többségünk kénytelen belenyugodni a helyzetbe, ami azt is jelentheti, hogy fel sem merül bennünk a változtatás lehetősége. Örülünk, hogy van munkahelyünk.

2. Úton: A kinti levegővel nem nagyon tudunk egyénenként mit kezdeni. Gyakorlatilag ez van, ezt kell tudomásul venned: Nagyon komoly, talán világméretű szemléletmód váltásra lenne szükség ahhoz, hogy itt jelentős változás történjen. Úgy érzem, hogy járhatsz te biciklivel a dolgozóba, sétálhatsz sokat, gyűjtheted a szemetet szelektíven, spórolhatsz az árammal, nem lesz eredménye addig, amíg a gyártási technológiák, a mezőgazdasági termelés, a hadiipar és ezen túlmenően a különböző népcsoportok egymáshoz való viszonya gyökeresen meg nem változik. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy akkor most hajrá, mehet minden ezerrel. Igenis vigyáznunk kell a környezetünkre és mindent meg kell tennünk a környezetvédelem érdekében, de az egyéni akcióktól ne várjunk csodát. Szóval, ha kerékpárral közlekedsz, akkor a testmozgásból adódóan csak még több szennyezet levegőt juttatsz a tüdődbe.

1. Otthon: Szerintem ez az a hely, ahol a legtöbbet tehetsz az egészséged érdekében.  A tény, hogy az a pár köbméter tér, ami a lakásodban, a Te kezelésed alatt van a lehetőségek tárházát nyújtja neked, hogy kézbe vedd életed egyharmadnyi idejét. Az otthon ad lehetőséget a pihenésre, a regenerálódásra. Koránt sem mindegy, hogy ezt milyen környezetben, milyen légkörben töltjük.

Legközelebb itt folytatjuk...

1 komment

Címkék: vélemény egészség életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztalevego.blog.hu/api/trackback/id/tr2177613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~szivárvány~ · www.szivarvany5500.blog.hu 2007.10.05. 07:48:13

De jó gondolatébresztő!

Gödöllőn már szavazás alapján díjazzák a gyerekbarát helyeket. Van köztük pl bank, fodrászat.

Mozgalmat kéne indítani az egészségbarát munkahelyért.

Vannak ám jó kis írások már, mennyibe kerülnek az allergiások - kieső munka, oep stb.

Nem is beszélve ezek családi kihatásairól.
süti beállítások módosítása