Tiszta levegő

Mennyire vagy tudatában, hogy miben élsz? Hogyan jutunk élvezhető, gyógyító friss levegőhöz? A Te életed a Te felelősséged. Tegyél érte még ma! Ne titkold a tudásod másoktól, de ne félj kérdezni sem. Ez a blog NEKED szól. Azért van, hogy tovább élvezhesd az életed, ha lehet egészségesen.

Utolsó kommentek

 • thalassa25: Kérem, hogy amennyiben Ön dohányzik, vagy dohányzott valaha, de már sikerült leszoknia, az alábbi ... (2010.01.12. 20:47) Pár szó a dohányzásról...
 • Andikkka: Ha valaki szeretne olyan levegőszűrőt - Nikken, Air Wellness Power 5 Pro - amely Hepa szűrővel szű... (2009.12.10. 16:16) Ottthon... VI. rész ionok
 • Doomain: Az őskorban pedig állítólag még magasabb volt a levegő oxigéntartalma, olyan 50-60%. Ezt borostyán... (2009.05.13. 14:27) Otthon... I. rész a "légkör"
 • MonaVieTom: Szia! Nagyon érdekes amit mondtál! Én is olvastam az ionokról, és akkor találtam egy légtisztítót... (2008.12.06. 07:57) Ottthon... VI. rész ionok
 • Fenyvesi Tamás: A dohányzó és nem dohányzók védelmében van egy nagyszerü találmány, amit megnézhettek a következő ... (2008.10.17. 19:59) Pár szó a dohányzásról...
 • Utolsó 20

Klímatechnikai rendszer, légkondicionáló rendszer

2007.10.25. 21:07 Balogh Árpád

A klímatechnikai / légkondicionáló rendszer biztosítja a megkövetelt komfortparamétereket a klímatizált / légkondicionált térben.

A légkondicionálás célja: a légkondicionált térben a levegő hőmérsékletét, nedvességtartalmát, összetételét és nyomását állandó értéken tartani, vagy meghatározott program szerint változtatni (pl. éjszakai üzem).

A levegő összetétele az oxigén és széndioxid koncentrációjának optimális értéken tartását, valamint a szennyező anyagoktól való megtisztítását jelenti, ami jellemzően a frisslevegő ellátással van összefüggésben.

 
Ennek megfelelően a hazai gyakorlat (legfőképpen a felhasználói réteg szempontjából) a légkezelést az alábbi fő csoportokra osztja:

 
Klímatizálás során a kezelt térben a légállapot jellemzők közül általában a hőmérsékletet csökkentik, vagy növelik (hűtő, fűtő klímák), a páratartalmat csak csökkentik (technológiai okok miatt). (A SPLIT és MULTISPLIT klíma készülékek jellemzői.) Amennyiben frisslevegő ellátást is tudnak biztosítani, akkor valósul meg a szakmai zsargonnal „félklímának” nevezett levegőkezelés.

 
A légkondicionálás tehát befolyásolja az adott tér levegőjének hőmérsékletét (hűtés, fűtés), páratartalmát (szárít, nedvesít) és összetételét (tisztított frisslevegő ellátás). A fentieken túlmenően a helyiség nyomásviszonyait is kezelni tudó berendezést a szakzsargon „teljes klímának” hívja.

 
A légkondicionált térben a hazai előírások szerint az alábbi paramétereket kell biztosítani azokban a terekben, ami huzamosabb emberi tartózkodásra van kialakítva:

 • Hőmérséklet: értéke általában télen 20-22 °C, nyáron 24-26 °C;
 • Páratartalom: értéke általában télen 30-60 %, nyáron 40-70 % (szűkítve: télen 40-55 %, nyáron 50-60 %)
 • Sebessége: a huzathatás elkerülése miatt nem lehet nagyobb, mint 0,25 m/s
 • Frisslevegő ellátás: (MSZ 04.135/1-1982) előírt kötelező igény:
  • Dohányzó helyiségben 30 m3/h/fő
  • Nemdohányzó helyiségben 20 m3/h/fő


Az MSZ 21875-2-1991 szabvány szerint a munkavégzés jellege alapján:

  • Szellemi és könnyű fizikai munka: 30 m3/h/fő
  • Közepesen nehéz fizikai munka: 40 m3/h/fő
  • Nehéz fizikai munka: 50 m3/h/fő

Szólj hozzá!

Címkék: klíma légtisztítás párásítás légkondicionálás

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztalevego.blog.hu/api/trackback/id/tr4208207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.