Tiszta levegő

Mennyire vagy tudatában, hogy miben élsz? Hogyan jutunk élvezhető, gyógyító friss levegőhöz? A Te életed a Te felelősséged. Tegyél érte még ma! Ne titkold a tudásod másoktól, de ne félj kérdezni sem. Ez a blog NEKED szól. Azért van, hogy tovább élvezhesd az életed, ha lehet egészségesen.

Utolsó kommentek

 • thalassa25: Kérem, hogy amennyiben Ön dohányzik, vagy dohányzott valaha, de már sikerült leszoknia, az alábbi ... (2010.01.12. 20:47) Pár szó a dohányzásról...
 • Andikkka: Ha valaki szeretne olyan levegőszűrőt - Nikken, Air Wellness Power 5 Pro - amely Hepa szűrővel szű... (2009.12.10. 16:16) Ottthon... VI. rész ionok
 • Doomain: Az őskorban pedig állítólag még magasabb volt a levegő oxigéntartalma, olyan 50-60%. Ezt borostyán... (2009.05.13. 14:27) Otthon... I. rész a "légkör"
 • MonaVieTom: Szia! Nagyon érdekes amit mondtál! Én is olvastam az ionokról, és akkor találtam egy légtisztítót... (2008.12.06. 07:57) Ottthon... VI. rész ionok
 • Fenyvesi Tamás: A dohányzó és nem dohányzók védelmében van egy nagyszerü találmány, amit megnézhettek a következő ... (2008.10.17. 19:59) Pár szó a dohányzásról...
 • Utolsó 20

...mert a magyarnak minden jó...

2008.05.23. 12:40 Balogh Árpád

...Évente 5-10 olyan új márka jelenik meg az országban, amelyek néhány év elteltével importőrt váltanak, vagy éppen kivonulnak az országból. Mivel importőreik nem gyári képviseletek, így a termékek mellé nem tudnak megfelelő szakmai támogatást nyújtani. Ezek a beszállítók – általában Kínában – a legalacsonyabb árszintű gyártótól vásárolnak, és a legolcsóbb kereskedelmi láncokon, hipermarketeken keresztül értékesítik termékeiket. Ha a következő évben más gyártónál találnak olcsóbb terméket, akkor azzal jelentkeznek.

Csakhogy a lakossági vásárlók – olcsóságuk miatt – igénylik a kínai termékeket. Emellett az utóbbi időben javult a távol-keleti áruk a minősége – tette hozzá Bakonyi István...

A teljes cikk itt olvasható

 

Gondolkodjunk!

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény életmód klíma légkondicionálás

Klímát szeretnék de hogyan?

2008.05.21. 11:57 Balogh Árpád

A címben szereplő kérdésre ad majdnem teljesen kimerítő választ az innen letölthető (MÉG) ingyenes könyv:

Klíma Kalauz

Miről olvashatunk benne?

- Milyen szempontok szerint érdemes nekifogni a kiválasztásnak?

- Honnan szerezzük be a készüléket?

- Milyen típusok vannak?

- Mire használhatók? (PL. fűtés, légtisztítás, párásítás, ...)

- Hogyan spórolhatunk velük?

stb.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény egészség életmód allergia klíma légtisztítás párásítás légkondicionálás

Hogy jön ez ide?

2008.05.13. 09:31 Balogh Árpád

Gondolkoztál már azon, hogy kb 5-10 évente van egy-egy nagy lehetőség, ahol néhányan megsokszorozzák a vagyonukat? Ezek az emberek jókor jó helyen voltak, tudták a megfelelő információt, GYORSAN REAGÁLTAK és óriásit szakítottak.

Csak hogy néhány ilyet említsek:

- kb 20 éve a privatizációs lehetőség, amire a legtöbbünk csak irigykedve nézett, amikor forintokért vettek meg milliárdos állami cégeket

- Szintén kb 20 éve amikor az NDK és NSZK egyesült és a Kelet-német Márkát egy az egyben váltották a Nyugat- német Márkára. Sokan mindenüket pénzzé tettek, fejvesztve rohantak és napok alatt akár megtízszerezték a vagyonukat. Ebből is kimaradtam…

- Aztán itt volt a nagy kárpótlási jegy őrület, amin néhányan szintén igen csúnyán megszedték magukat. Én sajnos nem voltam köztük.

Viszont a következő ilyen nagy lehetőségből nem vagyok hajlandó kimaradni, ezért árgus szemekkel figyelem a lehetőségeket és most azt hiszem, megtaláltam.

Első ránézésre semmi extra. Viszont ha szemfüles vagy, Te is megláthatod benne az évtized üzletét.

Kíváncsi vagyok, hogy mit gondolsz. Te is azt látod, amit én? Neked is borsódzik a hátad, ha végig gondolod ezeket a lehetőségeket?

Ha igen, akkor ezt mindenképp látnod kell:
www.milliomos-szuletik.com/?ref=1996

 

Szóval hogy jön ez ide? Gondolkodj!

Akinek van pénze, van eszköze arra, hogy egészséges maradjon!

Szólj hozzá!

Címkék: anyagiak

Allergiás vagyok!

2008.05.03. 14:07 Balogh Árpád

Építőmérnökként rengeteg olyan helyen megfordulok, ahol az építkezésekhez felhasznált anyagok pora, kipárolgása száll a levegőben. Budapesten lakom, ahol mindennek lehet nevezni a levegőt, csak éppen hegyi levegőnek nem.

Amikor nem az építési területen vagyok, hanem az irodámban, akkor soha nem látom a napot, mert nem süt be az ablakon.

Szellőztetni felesleges lenne, hiszen ömlik be a belváros bűzös levegője, mégis jobb, mint a levegőtlenség.

Otthonunk száraz levegőjű. Van két kutyánk egy cicánk és kettő nyuszink.

A munkahelyi feszültség miatt képtelen vagyok leszokni a dohányzásról.

Soroljam tovább?

2007 nyarán jutottam el odáig, hogy lefekvés előtt használnom kellett a fulladás elleni spray-t azért, hogy el tudjak aludni. Majd hajnal 2-3 körül arra ébredtem, hogy fulladok és megint kellett az aeroszol. Természetesen mellette rendszeresen szedtem az allergia elleni gyógyszert, amit felírt az orvos.

Tudom, nem voltam és nem is vagyok jó beteg. Nem tartom be a doki legfőbb utasítását: "Szabaduljak meg az állatoktól!"

Köztünk szólva: normális ez a doki? Szerintem soha nem volt semmilyen állata. Akkor tudná, hogy amit mond az egyenértékű azzal, mintha azt mondaná: "Adja örökbe a lányát!"

Megoldást kellett találni és elkezdődött a hónapokig tartó kutatás, keresgélés az interneten. Rengeteg dologgal találkoztam: a szoba levegőjének átmosására használható porszívótól az ionizációs légtisztítóig. Minél többet olvastam annál több kérdés merült fel bennem.

Szuper dolgok vannak az allergia ellen, csak általában egy baj van velük. Mindegyik egyetlen dologra jó. Vannak párásítók, vannak levegő szűrők, stb. Többet akartam. Olyan dolgot kerestem, ami kompletten kezeli a problémákat és lehetőség szerint több területen ad megoldást.

A nagy nyári meleg egy kicsit tévútra vitt. Az allergiám kezelése helyett elkezdtem nézegetni a klímákat, hogy milyet lenne érdemes beszerezni.

Azt tudni kell, hogy alapvetően klíma ellenes voltam, mert rengeteg olyan fél- és téves információm volt ezekről a berendezésekről, amelyet a média ont. Például azt, hogy allergiásoknak különösen veszélyes. Elhittem ezeket és ezzel nagyot hibáztam.

Rengeteget tanultam róluk. Műszaki irányultságom miatt egyre jobban érdekelt ez a téma. Rájöttem, hogy megfelelően felmérve az igényeket ki lehet választani az optimális berendezést és csodás eredményeket lehet elérni. A választék óriási, a forgalmazók száma is óriási, a csak eladni és ezzel profitra szert tenni akarók száma szintén óriási. Elenyésző viszont azon oldalak száma, ahol a felhasználót helyezik előtérbe. Ahol az a lényeg, hogy a vevő a legjobbat, a számára legjobbat kapja.

Látszólag felesleges kitérő volt ez az út az allergiám kezelése terén, de mégsem. Rátaláltam ugyanis arra az igazi légkondícionálóra, ami felhasználói szinten a teljes megoldást adja.

Ezt a honlapot azoknak készítettem, akik nem akarnak eltévedni, akik tudatosan keresik a megoldást lakásuk komfortosabbá tételéhez. Nem csak az allergiásokra gondolok! Azoknak készítettem, akik igényeik és lehetőségeik feltérképezése után a legjobb megoldást akarják otthonuk egészségesebbé tételére.

Tartson velem és reményeim szerint rengeteg időt spórolok meg Önnek. Összeszedtem és rendszereztem minden olyan információt, amely a tudatos klíma, vagy légkondi kiválasztáshoz elengedhetetlenül szükséges. A lényeget írtam le, egyszerűen, érthetően és kendőzetlenül.

Olvasson, kérdezzen és utána élvezze azokat az előnyöket, amelyeket tényleg szeretett volna elérni. Előfordulhat, hogy olyan problémákról is olvasni fog, amelyről nem is tudta, hogy megoldást igényel, vagy nem tudta, hogy van rá megoldás.

Legyen tudatos vásárló, ne hagyja, hogy tévútra vezessék és nekem se higyjen el mindent fenntartás nélkül. Én is hibázhatok, ember vagyok... Éppen ezért, amikor tovább lép erről az oldalról és elkezdi olvasni a "KlímaKalauz" című írásomat, akkor lehetőséget fog találni arra, hogy kérdezzen, hozzászóljon. Az a célom, hogy végre mindenki azt kapja, amit igazán szeretne elérni:

Az igényeinek megfelelő komfortot otthonában, irodájában.

Tisztelettel:

Balogh ÁrpádSzólj hozzá!

Címkék: vélemény egészség életmód klíma légtisztítás párásítás poratka légkondicionálás

Ki futott már lyukra?

2007.10.27. 11:45 Balogh Árpád

Az előző bejegyzést értelmezve Ki futott már lyukra? Ki volt az, akit már sikerült átvágni? Ki volt az, akinek már van negatív élménye ezzel kapcsolatban?

Természetesen nem a személyazonosság a lényeg, hanem a történet: mivel és hogyan szúrták ki a szemét a szerencsétlenül járt embertársainknak. Osszátok meg velünk, hogy okuljunk belőle!

A másik oldala az éremnek: A pozitív, korrekt hozzáállásról szóló írásokat is várom, akár cég névvel is. Tudom ez már reklám, de aki jól csinálja, az megérdemel egy kis INGYEN reklámot, nem?

Ne fogd vissza magad, írd le!

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény

Klímatechnikai rendszer, légkondicionáló rendszer

2007.10.25. 21:07 Balogh Árpád

A klímatechnikai / légkondicionáló rendszer biztosítja a megkövetelt komfortparamétereket a klímatizált / légkondicionált térben.

A légkondicionálás célja: a légkondicionált térben a levegő hőmérsékletét, nedvességtartalmát, összetételét és nyomását állandó értéken tartani, vagy meghatározott program szerint változtatni (pl. éjszakai üzem).

A levegő összetétele az oxigén és széndioxid koncentrációjának optimális értéken tartását, valamint a szennyező anyagoktól való megtisztítását jelenti, ami jellemzően a frisslevegő ellátással van összefüggésben.

 
Ennek megfelelően a hazai gyakorlat (legfőképpen a felhasználói réteg szempontjából) a légkezelést az alábbi fő csoportokra osztja:

 
Klímatizálás során a kezelt térben a légállapot jellemzők közül általában a hőmérsékletet csökkentik, vagy növelik (hűtő, fűtő klímák), a páratartalmat csak csökkentik (technológiai okok miatt). (A SPLIT és MULTISPLIT klíma készülékek jellemzői.) Amennyiben frisslevegő ellátást is tudnak biztosítani, akkor valósul meg a szakmai zsargonnal „félklímának” nevezett levegőkezelés.

 
A légkondicionálás tehát befolyásolja az adott tér levegőjének hőmérsékletét (hűtés, fűtés), páratartalmát (szárít, nedvesít) és összetételét (tisztított frisslevegő ellátás). A fentieken túlmenően a helyiség nyomásviszonyait is kezelni tudó berendezést a szakzsargon „teljes klímának” hívja.

 
A légkondicionált térben a hazai előírások szerint az alábbi paramétereket kell biztosítani azokban a terekben, ami huzamosabb emberi tartózkodásra van kialakítva:

 • Hőmérséklet: értéke általában télen 20-22 °C, nyáron 24-26 °C;
 • Páratartalom: értéke általában télen 30-60 %, nyáron 40-70 % (szűkítve: télen 40-55 %, nyáron 50-60 %)
 • Sebessége: a huzathatás elkerülése miatt nem lehet nagyobb, mint 0,25 m/s
 • Frisslevegő ellátás: (MSZ 04.135/1-1982) előírt kötelező igény:
  • Dohányzó helyiségben 30 m3/h/fő
  • Nemdohányzó helyiségben 20 m3/h/fő


Az MSZ 21875-2-1991 szabvány szerint a munkavégzés jellege alapján:

  • Szellemi és könnyű fizikai munka: 30 m3/h/fő
  • Közepesen nehéz fizikai munka: 40 m3/h/fő
  • Nehéz fizikai munka: 50 m3/h/fő

Szólj hozzá!

Címkék: klíma légtisztítás párásítás légkondicionálás

Pár szó a dohányzásról...

2007.10.19. 12:53 Balogh Árpád

Most, hogy kilábaltam a betegségből (már csak néha krákogok egy kicsit), elgondolkodtam, hogy azalatt a pár nap alatt miért nem kívántam a bagót.
(Na, most biztosan meg leszek kövezve, hogy bagózok, pedig allergiás is vagyok.)
Szóval arra gondoltam, hogy amikor először újra rágyújtottam, akkor nem is a nikotin hiányzott, hanem a tény, hogy kávézzak és bagózzak. Ha akartam volna, akkor nem gyújtok rá. Szóval a sok leszokást segítő izé, meg bizé, szerintem egy nagy maszlag!
Aki le AKAR szokni, az leteszi és kész. Elhatározás kérdése, nem csodaszer kell hozzá.

14 komment · 1 trackback

Címkék: vélemény dohányzásról való leszokás

"Elkapott a gépszíj Anyám!"

2007.10.13. 23:26 Balogh Árpád

Az elmúlt napok alatt volt időm gondolkodni lakásunk levegőjén. Lázasan az ágyban fetrengve fájó ízületekkel, égő tüdővel, arra gondoltam, hogy aki most ide bejönne, tuti, hogy holnap estére ugyanígy nyomná az ágyát.

Van olyan masina, ami megöli a levegőben szállongó vírusokat?

Aki tudja: jelezze!

6 komment

Címkék: egészség légtisztítás

Jó? Rossz? Írd le!

2007.10.09. 08:30 Balogh Árpád

Írd le most, hogy milyen párásítód, vagy egyéb kütyüd van otthon és mennyire vagy megelégedve, vagy éppen nem megelégedve vele.

Segíts azoknak, akik még nem szánták rá magukat egy ilyen beruházásra!

Te is örültél volna annak idelyén, amikor vettél valami kacatot, ha valaki megmondta volna a frankót, igaz?!

Akkor hajrá! Csak keményen!

 

6 komment

Címkék: vélemény egészség életmód allergia klíma fűtés légtisztítás párásítás poratka

Párásítás 3. rész: Gyerekek

2007.10.07. 14:17 Balogh Árpád

A gyermekek kisebb átmérőjű légutaiban a gyulladás, irritáció hatására létrejövő szűkület jelentősebb, mint a későbbi életkorokban. A légúti fertőzések ritkán lokalizálódnak a légzőrendszer egyetlen részére.

Általában különböző mértékben ugyan, de érintik az orr- és garatnyálkahártyát, az arcüreget, a gégét, a gége alatti területet, a légcsövet, és a hörgőket.A tüneteket bizonyos esetekben allergiás és pszichés tényezők is előidézhetik. Néhány napig tartó enyhe nátha, esetleg rekedtség után éjszaka, hirtelen jelentkező fémes-érces, ugató jellegű száraz köhögés, belégzési nehezítettség és kifejezett nyugtalanság, szorongás jellemző a betegségre.

Ekkor a megfelelő és szükséges gyógyszeres kezelés kiegészítéseként a gégegörcs oldására, a nyálkahártya irritációjának, duzzanatának csökkentésére, a nyákoldás és a váladékürülés elősegítésére sikerrel alkalmazható a hideg SALVUS Gyógyvíz PERMET, illetve a SALVUS vízből biztonságos inhalációs készülékkel előállított hideg pára.

A permetet nagyobb, jól együttműködő gyerekeknél mély légzéssel egyidejűleg a szájon keresztül is be lehet juttatni a légutakba. A közvetlenül belélegzett levegő egyenletes párásítására célszerű a SALVUS vizet elektromos, ultrahangos készülékkel porlasztani. A betegség kialakulásának valószínűségét csökkentheti, ha arra hajlamos gyerekek szobáinak légterében SALVUS víz párologtatásával úgynevezett gyógyklímát alakítanak ki.

Mivel az elektromos készülékek (pl TV, videó) rosszul viselik a „sós levegőt” célszerű otthon a fürdőszobában kialakítani a "sóbarlangot".

A gyerekszobában célszerű tiszta vízzel üzemeltetni a hidegpárásítót és kb. 50% relatív páratartalmat tartani.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: egészség párásítás