Tiszta levegő

Mennyire vagy tudatában, hogy miben élsz? Hogyan jutunk élvezhető, gyógyító friss levegőhöz? A Te életed a Te felelősséged. Tegyél érte még ma! Ne titkold a tudásod másoktól, de ne félj kérdezni sem. Ez a blog NEKED szól. Azért van, hogy tovább élvezhesd az életed, ha lehet egészségesen.

Utolsó kommentek

  • thalassa25: Kérem, hogy amennyiben Ön dohányzik, vagy dohányzott valaha, de már sikerült leszoknia, az alábbi ... (2010.01.12. 20:47) Pár szó a dohányzásról...
  • Andikkka: Ha valaki szeretne olyan levegőszűrőt - Nikken, Air Wellness Power 5 Pro - amely Hepa szűrővel szű... (2009.12.10. 16:16) Ottthon... VI. rész ionok
  • Doomain: Az őskorban pedig állítólag még magasabb volt a levegő oxigéntartalma, olyan 50-60%. Ezt borostyán... (2009.05.13. 14:27) Otthon... I. rész a "légkör"
  • MonaVieTom: Szia! Nagyon érdekes amit mondtál! Én is olvastam az ionokról, és akkor találtam egy légtisztítót... (2008.12.06. 07:57) Ottthon... VI. rész ionok
  • Fenyvesi Tamás: A dohányzó és nem dohányzók védelmében van egy nagyszerü találmány, amit megnézhettek a következő ... (2008.10.17. 19:59) Pár szó a dohányzásról...
  • Utolsó 20

Otthon... II. rész fűtés, hűtés

2007.09.29. 21:44 Balogh Árpád

Otthonunk levegőjének hőmérséklete nem egy elhanyagolható dolog. Oda is figyelünk erre mindannyian, hiszen azért alakultak ki a fűtőtestek is (pl.), mert télen hideg van és a szőrtelen kopasz bőrünk nem véd meg minket. Most így, az őszi időszak kezdetén talán jobban érdekel minket a fűtés a hűtésnél. Ezért először erről írnék pár szót.

Fűtés

Mi a célunk vele? Nyílván olyan hőmérsékletet akarunk létrehozni, amiben jól érezzük magunkat. Na igen, de mégis hogyan? Aki nem tudná, annak segítek egy kicsit: napjainkban lehet fűteni kályhával (fa, szén, olaj, vegyes), központi fűtésnél kazánnal (gáz, olaj, szilárd tüzelőanyag: fa szén, vegyes, stb.), gázkonvektorral, elektromos kályhával, olaj radiátorral, infra panellal, hősugárzóval, HÉRA-val. Kihagytam valamit? Ó, igen! Lehet fűteni klímával,  légkondicionálóval, fan-coillal, geothermikus (és egyéb közeges) hőcserélővel. A többi nem légyeges.

Igazából csak az érdekel most, amivel meg tudjuk változtatni otthonunk levegőjének összetételét. Az olyanoknál, amikor úgy nyerünk hőt, hogy valamit elégetünk, a lehető legveszélyesebben szennyezzük otthonunk levegőjét. Tudom, mindenki ellenőrizteti a fűtési idény előtt a kazánt, a gázbojlert, jönnek a kéményseprők is, és van gázveszély jelző is (UGYE?!), de akkor sem O.K. minden! Működhet nálunk a legjobb církó a legjobb gázkéménnyel, de akkor sem tudjuk teljes mértékben kiiktatni a füstgázokat. Már megint előbújt belőlem a tanár: Tegye fel a kezét, akinél bármilyen kémény nélküli gázkészülék üzemel a lakásban! Jól nézze meg Őket mindenki. Ők azok, akik a legjobban veszélyeztetik saját maguk és a családjuk egészségét. Ezzel már csak az vetekszik, amikor a lakásban dohányoznak.

Miért is? Egyszerű: Ők azok, akik minden égésterméket beszívnak a tüdejükbe, ami csak a lakás légterébe kerül. Pl. dohányzás: a tüdő lesz az a szűrő, ami kiszűri az összes látható füstöt és szép lassan megtelik kátránnyal, korommal stb. elzárva az oxigén felszívódásának útját. Akit bővebben érdekel, az keressen rá az interneten. Meg fog lepődni mennyi cikk van erről a témáról. Jó, tudom. Nem mindenki teheti meg, hogy lecseréli a gázbojlert. Nem is kell most azonnal, csak amint lehet! Egyáltalán azt nem értem, hogyan gyárthatnak még ilyen készüléket.

Azoknak a dohányosoknak, akik a lakásban, a családjukkal közös légtérben bagóznak üzenem, hogy a lehető legfelelőtlenebb emberek és a saját életük mellett azoknak az életét is veszélyeztetik, akiket normál esetben szeretnek.

A lényeg: törekedjünk arra, hogy
1. amennyiben a lakásban van a bármilyen égésterméket kibocsátó fűtőtest, az a lehető legjobb műszaki állapotban legyen.
2. lehetőleg zárt égésterű rendszert használjunk
3. vigyük ki a lakásból a hőtermelő berendezést (pl. fizikailag elkülönített kazánház)
4. olyan fűtési módot alkalmazzunk, ami nem bocsát ki égésterméket
és a leghiperszuperebb:
5. megújuló energiaforrásokat használjuk fel fűtésre. (Ebben már van egy jó adag környezet tudatosság is.)
Cél az, hogy minnél kevesebb égéstermék kerüljön a lakás légterébe.

Hűtés

Bár már vége a nyári melegnek, de megemlítem a hűtési technikákat is. Miért is hűtünk? Nyílván azért, mert melegünk van. Nem tudunk rendesen aludni, folyik rólunk a víz, fulladozunk, meg különben is olyan király érzés mások előtt kijelenteni: "Dehogy megyek a meccsre! Nekünk van ám klímánk! Beállítom 21 C°-ra, oszt nyitom a sört, mert megnézem a  Sport 1-en."

Státusz szimbólum ez is? Lehet, de csak azoknál, akik a TESCO-s klímákat veszik. A normálisabbja az már egy kicsit utánanéz a neten, vagy legalább megkérdez egy szakit. Az egy dolog ugyanis, hogy az év pár napján hűtenünk kell a lakást. Sokan meglátják ám, hogy ez tényleg nem több évi 20-30 napnál (inkább 20) és arra gondolnak, hogy a fenéért adjak ki annyit egy szaros klímáért, mikor van olcsóért is! "Hűteni az is hűt!" Igen, meg fertőz is. Szóval hűteni tudunk, de "karban is kell tartani" dédelgetett kis klímánkat, mert elkoszolódik, mert a pangó víz megfertőződik, mert gombásodik, mert stb. Főleg az olcsóért vett csodák kényesek erre, és pont azokat felejtik el karbantartani. Legtöbbször azért, mert nem is tudják, hogy kellene + sajnálják rá a pénzt. Ha nem tudunk egy rendes, megfelelő teljesítményű gépet venni, jó szerviz háttérrel, akkor inkább zuhanyozzunk többet a meleg időszakban.

A klíma veszélyei a fentieken túl:
- szellőztetni kell, mert hiába van bent hideg, ha elfogy a levegőből az oxigén.
- ha túlhűtöd a szobát: leéghet a géped (főleg az ócsóért vett) + meg is fázhatsz.
- ha nem jó helyre telepítették a gépet, akkor leviszi a huzat a fejed és megfájdulhat a füled, de...
- ... legalább nem hallod majd, hogy mennyire zúg a géped.
- bajba kerülhetsz a hatóságokkal, mert a kültéri egységet a szomszéd ablaka alá rakattad és ontja a meleget a konyhájába. Erre Ő úgy megharagszik, hogy felnyom a helyi építési hatóságnál, mert nem kértél építési engedélyt a klíma kültéri egységének elhelyezéséhez.
Igen! Már ebbe is beleszólnak. Jobb, ha észben tartod!

Legközelebb megnézzük, hogyan befolyásolja a hűtés és a fűtés a páratartalmat és mit lehet ez ellen tenni.

1 komment

Címkék: vélemény egészség életmód klíma fűtés

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztalevego.blog.hu/api/trackback/id/tr56180941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~szivárvány~ · www.szivarvany5500.blog.hu 2007.10.05. 08:03:47

Az építési hatóságos tetsz.Még nem hallottam róla.
süti beállítások módosítása